Spigot ezredes

Spigot ezredes

Magyarország menekül

2017. november 13. - halloittbrusszel

Az egymillió alkoholista országában miért nincs mentálhigiénés oktatás legalább mondjuk a középiskolában? Mert jelenleg úgy áll a helyzet, hogy aki nem olyan felsőoktatási intézménybe megy, ahol a képzési tematika része ez a tudomány, az jóformán egyáltalán nem találkozik vele. Szinte biztosan nem hall a lelki egészség fontosságáról, az esetleges rendellenességek kiküszöbölésének, vagy megelőzésének fontosságáról. Szeretném hangsúlyozni, hogy nem vagyok sem oktatási, sem pedig pszichológiával foglalkozó szakember, de meggyőződésem - és ez a saját tapasztalatomból ered -, hogy fájóan hiányzik ez is az egyre rosszabbul teljesítő magyar iskolarendből.

Az mindenki számára közismert tény, hogy a drog-, az alkohol-, a szerencsejáték-, vagy a akár szexfüggőség mentális zavarokból, fel nem dolgozott traumákból, szorongásból, vagy depresszióból fakad. Ha ez tananyag volna az iskolákban, akkor azok a fiatalok, akik a felsoroltak közül valamely szenvedély rabjává válnak, legalább azzal tisztában lennének, hogy ez betegség. És ez már egy nagyon fontos lépcsőfok ahhoz, hogy az illető legalább elinduljon a gyógyulás útján.

A magyar társadalom még mindig tabuként kezeli ezeket a problémákat, és még mindig fél szembenézni a kihívással, amelynek gyökerei a mélyben erednek. A jelenlegi politikai kurzustól pedig nem várható, hogy bármi érdemit tegyen, hiszen az nem illik bele az ultrakonzervatív narratívába. Igen, nem kevés család és közösség sötét titka kerülhetne a felszínre, ha ezt a területet mélyebben megkapargatnánk.

Magyarország egy része menekül. Nem földrajzi értelemben, nem a polgárháború, vagy az éhezés, hanem valami egészen más elől. Ki ebbe, ki abba. Talán érdemes volna kiszámolni - bár nyilván lehetetlen -, hogy a pszichés zavarokból eredő szenvedélybetegségek, függőségek vajon mekkora anyagi kárt okoznak a nemzetgazdaságnak. Mert ha így számszerűsíteni lehetne, akkor talán egyszer végre a politikusok is elkezdenének foglalkozni a problémával. 

A menekülésnek komoly ára van, azt a bizonyos számlát az élet szinte mindig benyújtja, amire csak egyetlen példa a sok közül: Magyarországon évről évre emelkedik a nemi betegek száma, melynek egyes fajtái a nőknél például meddőséget okozhatnak. Ha a kormány számára olyannyira fontos a család- és népesedéspolitika, akkor ideje volna a mindennapos tornaórák mellett odafigyelni a magyar fiatalok mentális egészségére is. Különben a következő nemzedék is menekülni fog.

A bejegyzés trackback címe:

https://spigotezredes.blog.hu/api/trackback/id/tr4013262969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Duplaxiii 2017.11.14. 11:30:19

Ez is nagyon fontos!
De ma a legfontosabb az, hogy ne hagyjuk az alaképzést megszüntetni! Hogy a kisiskolásoknak megmaradjanak a minimumok, a nemzetünk értékeinek a megismerése, aztán egy kocsit korosabban meg magtanulhassák a reál tárgyak alapjait is.
Ha nincs emberi és nemzeti alapja egy gyereknek, nem ismeri a történelmi múltjáy, nyelvét, irofalmát, művészetét és nem ismeri a matematika, fizika és ma már az informatika alapjait , akkor már lényegtelenek a posztban leírtak, mivel egy tudatosan lebutított "fogyasztó" generáció lép ki az életbe, akiket majd a Facebook és az internet fog irányítani.
Most sokan legyintenek, mert ma még "élvezi" az átlag az ingyen kapott sok jót, az élményeket és a "közösséget".
Ital, kábtószer... Ma már semmivel sem károsabb a mobil előtt zombulásnál! Iskolai papírokkal rendelkező Y generáció már igazolja a folyamatok káros hatásait, miért kell a kisebbeket erre az útra tereni!?
A leírtak, a drog, az alkohol csak menekülés, valóban csak menekülés, hiszen mindenkinél eljön az, amikor a Goggle már kevés lesz az életéhez! Hogy kommunikálna, emberi kapcsolatokat szeretne, de már nincs kivel, mert a társai szinén zombulnak.
A szexe vegyük már ki, mert ez a kor fejlődése csak, mi is átéltük a saját korunkba. Hogy ennek is van negatív hatása? Na mitől is?
És ha a portálok, a média, a bulvár és a blogok nem a pornót, a swingerséget propagálnák, mint egyedüli megoldást, ha olyan portálok, mint a 444, nem közismerten káros szellemiségű szerkesztősége lenne a "hivatalos" központ, talán a szex nem lenne probléma.
A témafelvetéssel egzetértek, a sorren nem jó, mert nem irtja ki ay alapproblémákat!

s 2017.11.14. 12:05:04

"A jelenlegi politikai kurzustól pedig nem várható, hogy bármi érdemit tegyen"

Akkor váltsátok le, B+. Annak ellenére, hogy az általad felsoroltakkal a nagy többség egyetért, a jelenlegi kormány népszerűsége mégis az egekben van. Legalább csodálkoznátok el ezen, de még ennyit sem tesztek.

s 2017.11.14. 12:32:31

@Duplaxiii: "ha olyan portálok, mint a 444, nem közismerten káros szellemiségű szerkesztősége lenne a "hivatalos" központ"

origot láttad?

www.life.hu/trend/20171114-kipakolta-a-melleit-cicciolina.html

Az pedig hivatalos központ, amennyiben jól vagyok informálva.

várom a levelet 2017.11.14. 13:24:01

alkohol mindig is volt,pl.egy magyar nábob.gazdagnak több,a szegénynek kevesebb.
süti beállítások módosítása